• +370 682 24218
  • info@menopiligrimai.lt

Antrasis Ariogalos džiazo festivalis klausytojams pateiks patrauklią ir įvairią dviejų dienų programą. Jame išgirsime skirtingo stiliaus džiazo muzikos atlikėjus, kurie pristatys platų šiuolaikinės šio žanro muzikos spektrą.

   Programa:

Rugsėjo 5:
Ariogalos kultūros centro salėje

  18.00 Mindaugo Stumbro trio
  19.00 Lietuvos jaunimo džiazo orkestras

 Rugsėjo 6:
Parke prie Ariogalos kultūros centro (esant blogam orui – kultūros centre)
      14.00 Arkadijus Gotesmanas. Projektas “Šeštasis Dievo įsakymas: nežudyk”.

Ariogalos kultūros centro salėje
15.00 Dmitrij Golovanov ir Jan Maksimovič.
16.00 Trio „Ąžuoliniai Berželiai“ ir Indrė Dirgėlaitė

 

Plačiau apie koncertus

Rugsėjo 5 d. Ariogalos kultūros centre festivalį atidarys Mindaugo Stumbro  trio:

Mindaugas Stumbras – gitara
Denis Murašov – kontrabosas
Domantas Razmus – mušamieji

Mindaugas Stumbras Trio tai kolektyvas, vadovaujamas vieno aktyviausio Lietuvos džiazo gitaristo, dažnai pasirodančio Lietuvos ir užsienio džiazo scenose. Per kelis pastaruosius metus, M.Stumbras su savo kūrybos muzika aplankė daugelį Europos šalių, grojo žinomuose džiazo klubuose ir dalyvavo daugelyje tarptautinių džiazo festivalių. 2018-aisiais jis išleido debiutinį albumą ,,Our Kingdom”, kuris buvo sėkmingai pristatytas ir įvertintas klausytojų ir muzikos kritikų.

https://youtu.be/9uLBHrpakK8

https://youtu.be/vVj5j5BBtQo

Antroje šios dienos koncerto dalyje pasirodys visiškai naujas Lietuvos džiazo padangėje kolektyvas – Lietuvos jaunimo džiazo orkestras. Jį subūrė du gerai žinomi  džiazo muzikos entuziastai ir puoselėtojai – Arnas Mikalkėnas ir Kęstutis Sova.

Lietuvos jaunimo džiazo orkestras – pirmasis Lietuvoje jungtinis jaunimo saviraiškos poreikius tenkinantis orkestras. Projekto tikslas – padėti jauniems atlikėjams megzti kontaktus dar jų muzikinio kelio pradžioje ir įprasminti jų muzikos studijas.

Orkestro pagrindą sudaro „Jazz Academy” ir „Klaipėdos džiazo orkestro” jaunieji atlikėjai, nors bendra atlikėjų geografija yra daug platesnė. Čia buriasi jaunimas iš visos Lietuvos, pastebimai dominuoja provincijos miesteliai  – Šakiai, Skuodas, Kėdainiai, Vilkaviškis, Rietavas, Seda, Šilutė.

„Gyventi iš muzikos be kūrybos yra labai sunku. Nekalbu apie stilių, gali groti mainstreamą, lotynų, rock’ą, pop muziką ar dar ką nors, bet jeigu neturėsi kažkokio identiteto, bus sunku. Todėl kūrybiškumą reikia labai skatinti. Tai žymiai sudėtingesnis kelias, bet jis atsiperka” – taip teigia „Jazz Academy“ įkūrėjas Arnas Mikalkėnas.

„Mūsų darbo stilius šiek tiek skiriasi. Pas mus labiau mainstreamas, nes Klaipėdoje nėra tiek muzikantų ir kūrėjų, kurie eitų į tą laisvesnę muziką” – taip savo veiklą pristato „Klaipėdos džiazo orkestro” vadovas Kęstutis Sova.

Orkestro muzikantai:

Ugnė Daukšaitė – fleita
Martynas Šerpytis  – altinis saksofonas
Silvia Leonzio – vokalas
Grantas Kleinauskas – trimitas
Gytis Girdauskas – trombonas
Povilas Jurkša – trombonas
Tautvydas Jurkša – klavišiniai
Austėja Marija Kimbartaitė – klavišiniai
Karina Ruseckaitė – kontrabosas
Deividas Skridaila – bosinė gitara
Mindaugas Vaškys – mušamieji

Rugsėjo 6 d., sekmadienį, išgirsime Arkady Gotesman ir Vidmantės Jasukaitytės projektą  “Šeštasis Dievo įsakymas: nežudyk”.

Šis projektas tai Lietuvos menininkų žodis dabartinei vis labiau susipriešinančiai   Lietuvos  ir Europos bendruomenei: NEŽUDYK! Visuomenei, pratintai prie  to, kad Europos kultūra turi būti dialogo kultūra (išeitis iš situacijų bei visuomeninių procesų virsmas turi būti sprendžiamas ar reguliuojamas dialogo būdu), siūloma įsigilinti, ar ne geriau būtų, jei tų pačių sprendimų ieškojimas remtųsi Dekalogo kultūra, kuri Europoje turi gilias šaknis ir skelbia universalias vertybes, priimtinas ir nekenkiančias nei jokiai religijai, nei rasei.  Tą privalome pasakyti  mes – Lietuvos menininkai, nes tai  plečia dvasinį žmogaus akiratį, taurina sąmonę, pozityviai veikia jaunimo ugdymo procesą. Tokia pozicija reprezentuoja mūsų valstybę kaip giliai jaučiančią pačius opiausius ir skaudžiausius ne tik tautinės santarvės  aspektus, bet ir ugdančią humanišką  artimo meilės, sprendžiančią nuodėmės bei jos atpirkimo problemą.

Po susimąstyti verčiančio Arkadijaus Gotesmano projekto Ariogalos kultūros centro salėje koncertuos užburiantis savo meistriškumu kūrybinis tandemas – Dmitrij Golovanov ir Jan Maksimovič.

Šis duetas per pastaruosius 15 metų scenoje sukūrė daugybę stebuklingų, trapių ir jaudinančių “šią akimirką” gimstančių muzikinių šedevrų. Abu muzikai yra vieni ryškiausių šalies improvizacinės muzikos ir džiazo atlikėjų, jų biografijoje daugybė koncertų svarbiausiose šalies scenose, begalė bendradarbiavimų su užsienio atlikėjais bei plati užsienio koncertų geografija, tačiau svarbiausia jiems – gyvas muzikinis bendravimas su klausytoju “čia ir dabar”, kiekvienos sekundės išgyvenimas ir čia pat gimstanti muzika. Dueto išskirtinis bruožas – spontaninė kūryba, persmelkta dvasingumo ir lakoniškumo, elegantiškai balansuojanti ant ribos tarp intelekto ir intuicijos.

2020-ųjų pradžioje duetas pristatė dar vieną LP/CD albumą “Beyond” su kuriuo peržengia žanrų apibrėžimų ribas, meta  iššūkį patys sau ir griauna savo pačių kūrybos stereotipus, žengia drąsų žingsnį į nežinomybę ir naujų muzikinių išraiškų visatą. Tai albumas, kuriam apibūdinti atlikėjai neranda tinkamo žodžio, išskyrus vieną vienintelį – “Beyond”.

https://www.youtube.com/watch?v=dooqGfRGYP0

https://www.youtube.com/watch?v=wjqhMSy62_w

Festivalio finaliniame koncerte pasirodys jau gerai žinomi mūsų krašte atlikėjai, dalyvavę ne viename bendrame kultūriniame projekte muzikantai – trio „Ąžuoliniai Berželiai“  kartu su vokaliste Indre Dirgėlaite.

Indrė Dirgėlaitė – vokalas
Tomas Razmus – saksofonai
Simonas Kaupinis – tūba
Arnas Mikalkėnas – perkusija

Indrė Dirgėlaitė su savo projektais pastaraisiais metais surengė nemažai koncertų Lietuvoje ir Vakarų Europoje. Jos muzikinėje biografijoje gausu tarptautinių projektų, ne kartą koncertavo su Lietuvos Valstybiniu simfoniniu orkestru, dalyvavo ,,Klaipėdos Pilies Jazz” , ,,Birštono Jazz”, ,,Kauno Jazz”, ,,Vilniaus Jazz”, ,,Swedish Jazz Celebration”, ,,New Sound Made”, ,,Plartforma” ir kt. džiazo bei šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir Europoje. Indrė Dirgėlaitė atliko Jurgos vaidmenį naujame miuzikle ,,Velnio nuotaka“.
„Ąžuoliniai berželiai“ –yra multiinstrumentinis trio, kuriame kiekvienas iš narių yra meno vadovas. Analogų šalyje neturintis derinys be tradicinių instrumentų į savo pasirodymus įjungia kartu ir labai netradicinius. Trio pasirodymai paprastai įvardijami ne kaip koncertai, o tam tikras improvizacinis aktas ar įvykis, neapibrėžiamas uždaruose laiko rėmuose, nes jų paprasčiausia nėra.

Festivalio kuratorius Arnas Mikalkėnas

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba
Atlikėjus maitina Ariogalos picerija SiTo Pica
Projekto partneris – Raseinių rajono kultūros centras

Komentuokite / Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *