• +370 682 24218
  • info@menopiligrimai.lt

(English below)
Lapkričio mėnesį įvyko ilgai lauktas virtualus spektaklio “Nowhere” pristatymas. Ateityje tikimės jį išvysti ir realioje scenoje!
Spektaklio siužetas (scenarijaus autorius Arūnas Kazlauskas) remiasi egzistencialistine filosofija, kuri individą, individualią patirtį ir jos unikalumą laiko žmogaus egzistencijos pagrindu. Žmogaus santykis su tikrove yra iracionalus, jį galima tik išgyventi – ir kiekvienas jį išgyvena savaip. Individas neturi jokios iš anksto jam duotos priedermės ir tėra toks, kokiu pats save sukuria. Todėl beprasmės ir visos iš anksto nustatytos normos. Svarbu ne kas, o kaip pasirenkama. Žmogus visiškai laisvas, tačiau privalo atsakyti už savo pasirinkimus.
Todėl šis spektaklis kuriamas absurdo dramos principu – trys jo herojės susitinka paralelinėje erdvėje, kurioje susikerta visų jų pasauliai. Žinoma, šis susidūrimas yra laikinas, tokia netvari erdvė gali  egzistuoti tik labai trumpą laiko atkarpą. Po šio aštraus, sielą apnuoginančio kontakto, herojės yra pasmerktos grįžti į savo kasdieninį gyvenimą ir tęsti egzistenciją. Tačiau trumpa nušvitimo akimirka, kažkur šalia kasdienybės, kur jos gali atskleisti savo tikrąjį „aš“, negrįžtamai pakeičia jų asmenybes. „Kai tu grįši į savo pasaulį, tavęs ten jau niekas nepažins“- taip vienos iš herojų lūpomis apibūdinama susiklosčiusi paradoksali situacija. Tiesiog įprastame pasaulyje spektaklis tęsis toliau, tik jau pagal nusistovėjusį visuomenės toleruojamą socialinį scenarijų.
Spektaklis „Nowhere“ nutolsta nuo klasikinės dramos principų, tai daugiau tarpdisciplininis performansas, kuriame siužeto kuriamas emocijas sustiprina Danielės Gavėnaitės elektroninės kompozicijos ir vokalas (spektaklyje panaudotos dainos iš autorės debiutinio albumo „Cursed Kingdom“:https://ukku.bandcamp.com/releases?fbclid=IwAR3ZGG7DWQaeafN_XvijwS09W5vUDBLkA5KQqga-WHH1VauNN5vAnTwWDM)
Kitas vizualiai įtaigus spektaklio elementas – ekspresyvus Vilmos Pitrinaitės šokis, sukurtas specialiai šiam spektakliui. Vilma Pitrinaitė – gerai Lietuvoje ir už jos ribų žinoma šiuolaikinio šokio choreografė, atlikėja, didžiąją savo laiko dalį praleidžianti Belgijoje, tačiau nepamirštanti ir Lietuvos šokio scenos. Pernai Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalyje pamatėme puikų jos šokio spektaklį „Somaholidays“, šiemet ji dalyvavo performanse „Opera in jazz“. Žinoma, be šių ir kitų pasirodymų Lietuvoje, dar daugybė projektų Belgijoje, Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse.
Klasikinės dramos kanonus spektaklyje puikiai atstovauja Simona Zalensienė. Ji yra tarsi pagrindinė siužetinės linijos ašis, apie kurią sukasi visas dramos konfliktas. Tiesa sakant, konfliktas taip pat yra tik iliuzinis, suvaidintas, galu gale virstantis grotesku ir susitaikymu. Susitaikymu su likimu ar su pačiu savimi? Šis egzistencinis klausimas išlieka atviras ir pasirodymo pabaigoje.   Simonos kuriama herojė Gerda yra jungiančioji grandis tarp kitų personažų, tarsi savotiškas mediumas, visada išliekanti neutrali, užsidariusi savo šalto intelekto apvalkale, nes ji vienintelė mąsto racionaliai – iliuzijos yra trumpalaikės, anksčiau ar vėliau teks grįžti.
Nors šis spektaklio pastatymas jau yra pilnai išbaigtas ir gali būti pristatytas realioje scenoje, vis tik jį būtų galima apibūdinti kaip juodraštinį, vieną iš galimų pastatymo variantų. Kūrybinė komanda yra numačiusi platesnę pastatymo realizaciją, atitinkančią gyvo performanso žanrą. Didesnėje atlikimo erdvėje planuojamos masinės scenos, kuriose galės dalyvauti ir savanoriai, prieš spektaklį trumpai supažindinti su savo funkcijomis scenoje. Taigi, kiekvienas norintis galės dalyvauti šiame mistiniame susitikime paralelinėje erdvėje…
Spektaklio treilerį galima pamatyti youtube platformoje:  
https://youtu.be/EpJyBByxuVA
Projektą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Photo Sigitas Gudaitis

Contemporary performance NOWHERE

Script                   Arūnas Kazlauskas
Music                   Danielė Gavėnaitė
Choreograpfy   Vilma Pitrinaitė
Performers       Simona Zalensienė, Danielė Gavėnaitė, Vilma Pitrinaitė

Graphic art works Evaldas Mikalauskis

Lead song from performance by

Danielė Gavėnaitė
“Make U disappear”:
I’ll have to make you disappear
I know, I know
I’ll have to make you fade away completely
I know, I know
And it hurts, you know, it hurts tremendously, it hurts
For now. Just for now
But i’ll keep smiling, you’ll know, you’ll see, you’ll feel
I’ll keep smiling my broken smile
A real smile, a real smile
I’ll have to make you die inside of me
I know, I know
The dream was beautiful and pure
Dream was damaged
Dream is over, you know
Dream over you know
We humans forget so easily
I know, I know
One day we share the same face
Other day you’re someone I don’t know
Forget me forget you forget me forget you forget me forget you
forget to forget you

Komentuokite / Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *